Tuesday, September 18, 2012

I have a feeling... / Mul on tunne...

... that this is going to be the first of several posts about food.

Italians are really concerned about everything connected to food and meals. I am finding it to be a mostly very healthy obsession. Wondering around in the city centre today Elisa showed me a shop called "Chilometro zero" (Zero kilometres). This is how it works:

1. You bring your own things to transport the goods out of the store. (bag, jar, etc.)
2. You choose your goods and the amount and you pay for them.
3. ???
4. Profit

What makes it so amazing is the fact that it is all local stuff, you use your own packaging minimizing the amount of unnecessary trash and you get the goods produced in your own home area. No useless transportation, buy/pay for as much as you want, support local producers, know where your food comes from - AWESOME or what?!

This is a YouTube video about it (in Italian, but you can get the idea):

PS Beer and wine straight from the tap into your own 5 litre jar, how cool is that??????!!!!!!


Eesti versioon:

Mul on tunne, et see postitus on alles esimene paljudest toiduteemalistest.

Itaallased tunnevad muret kõige pärast, mis on seotud toidu ja toitumisega. Leian, et see on üks päris hea kinnismõte. Täna linnas ringi jalutades näitas Elisa mulle poodi "Chilometri zero" (Null kilomeetrit). See töötab niiviisi:

1. Võtad oma anumad kaasa, et poest ostetud kaup ära tuua. (kilekott, purk, jne)
2. Valid mida ja kui palju osta ning maksad.
3. ???
4. Kasum

Mis muudab selle süsteemi suurepäraseks on fakt, et kõik kaup on kohalik, sa kasutad omaenda pakendeid, vähendades ebavajaliku prügi tekkimist ja kogu kaup on su enda kodupiirkonnas toodetud. Puudub ebavajalik transport, osta/maksa täpselt nii palju eest kui tahad, toeta kohalikke tootjaid ning tea, kust su toit pärit on - VÕRRATU või mis?!

PS Õlu ja vein otse kraanist sinu enda 5 liitrisesse purki - AJEE!!!

YouTube'i video on ülalpool (itaalia keeles, aga enam-vähem saate aru, kuidas asi toimib)

No comments:

Post a Comment